Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podłączenie grzałki przez SSR 0-10
Witam. Mam problem. Chce podłączyć przekaźnik SSR 0-10 do płynnego zasilania grzałki w CWU. Mam czujnik słońca i na podstawie jego wskazania chce sterować nadprodukcja. Ale mam problem.
Znalazłem dwa filmy

https://youtu.be/sXMleHRRSpc?si=aQMwEXkNEwY2b13w

oraz 

https://youtu.be/2TaXl0loFa8?si=1akKceko5fdEkmUA

W jednym filmie o ile dobrze rozumie wykorzystujemy złącze całkiem na lewo o góry ensolarX GND oraz potencjał "010".
W drugim filmie podłączamy się pod złącze aktywnego balansera.

Jak go jest. Czy rzeczywiście na obecna chwilę podłączamy się na zasadzie podłączenia GND ze złącza do minusa przekaźnika 0-10 oraz potencjał 010 do plusa przekaźnika?

Od jakiej wersji oprogramowania powinno to działać.

Mam ensolarX 5x w wersji full

Mam nadzieję że uda mi się to szybko ogarnąć. 
Pozdrawiam
Reply
Witam . Do podlaczenia przekaznika plynnej regulacji przeznaczone jest tylko jedno wyjscie oznaczone jako 0..10.
Przekaznik plynnej regulacji podlaczamy :
Minus przekaznika do jednego z wyjsc oznaczonych G lub GND zaleznie od urzadzenia a plus przekaznika do wyjscia 0..10 .
Wyjscie aktywnego balansera to osobne wyjscie bezpotencjalowe.
jaka wersja Firmware jest w urzadzeniu ?
Reply
5.78 w urządzeniu a aplikacja 6.12
Reply
Dzięki pomocy @Endimac udało się podłączyć przekaźnik i zaktualizować do wersji 5.83. Wszystko ruszyło. Jeszcze mam problem z płynną regulacją mocy grzałki ale prostsze warunki jak od slonca czy mocy PV działa. Ale wydaje mi się że znalazłem błąd w aplikacji chodzi o warunki. Czy nie powinno być jedno < a drugie > ?
Muszę filmiki pooglądać jak skonfigurować płynne zarządzanie mocą grzalki. Dziękuje.
Reply
Super . To raczej nie jest blad ale taka jest budowa oprogramowania, ale... byc moze w przyszlosci pojawi mozliwosc wyborow czy mniejszy czy wiekszy oraz dodatkowe histerezy.
Reply
Super. Wszystko działa. Teraz muszę dopracować jak optymalnie ustawić pozyskiwanie nadwyzki. Muszę wykombinować by bardziej agresywnie próbował czy może pociągnąć z paneli bo widac że słońce świeci jest 1800 SS a on chce ale się boi.
Reply
a jakie sa ustawienia w aplikacji ? mozna jakiegos screena ?
Reply
Mam pilne pytanie do użytkowników.

Czy ktoś próbował bądź ma podłączone równolegle czujnik natężenia słońca i Home Assistant?    
Reply
Jak ustawić program by moc wyjściowa była niemal taka jak z paneli PV. U mnie moc wyjściowa ciągle jest dużo mniejsza niż moc z paneli. Ok godziny 11 mam magazyn pełny więc resztę dnia praktycznie można by było grzać wodę a tutaj po całym dniu okazuje się że do grzałki włożono danego dnia trochę ponad 1,2kWh.

Druga sprawa co trzeba mieć by pomiary ilości wytworzonej mocy z PV danego dnia, ilość energii wysadzonej do magazynu danego dnia była realna. Na razie pokazuje to straszne cuda.

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Dzisiaj znów to samo. Mam wrażenie że dużo dużo więcej można by było wyciągnąć a to niestety nie działa.

Attached Files Thumbnail(s)

Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)